Digitale detox: de voordelen van minder schermtijd

Gemiddeld kijken mensen 5,5 uur per dag naar een scherm, waarvan ruim 2 uur naar het scherm van hun mobiel.  Niet schrikken: op jaarbasis is dat maar liefst een maand lang onafgebroken scrollen, appen, streamen en surfen.  Nu het nieuwe jaar is begonnen, nemen daarom veel mensen zich voor om digitaal te detoxen. Zo wordt je concentratie en nachtrust beter, en houd je meer tijd over voor leuke dingen. 

1. Kijk niet meer op je telefoon vlak voordat je gaat slapen.

Het blauwe licht van jouw scherm onderdrukt de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon. Zorg dus dat je minimaal een uur voordat je gaat slapen niet meer op jouw telefoon kijkt. De makkelijkste manier om dit te doen is ‘m niet meer naast je bed te leggen.

2. Kijk niet direct op je telefoon als je wakker wordt.

Het is veel relaxter om eerst even goed wakker te worden voordat je op je telefoon kijkt. Die berichtjes en grappige TikToks kunnen best even wachten tot je jouw ontbijt op hebt, toch?

3. Leg jouw telefoon niet altijd naast je neer.

Probeer je mobiel wat vaker meer dan een armlengte van je af te leggen. Dat klinkt gek, maar daardoor ben je minder geneigd om er elke paar minuten op te kijken. Als je niet steeds die berichtjes op je scherm voorbij ziet flitsen, hoef je ook niet steeds te kijken of je iets mist.  

4. Als je kijkt, kijk dan bewuster.

Probeer je elke keer als je je telefoon oppakt heel bewust af te vragen of het wel noodzakelijk is dat je dat doet. Was die derde keer in 5 minuten echt nodig? Het is voor de meesten van ons namelijk een gewoonte geworden om op je telefoon te kijken, terwijl dat misschien helemaal niet zó vaak hoeft 

5. Maak gebruik van de settings op jouw telefoon.

Op jouw telefoon zitten verschillende instellingen die je kan gebruiken om je schermtijd aan te pakken. Op Android heb je bijvoorbeeld de instellingen voor Digitaal Welzijn. Je kan hier timers inschakelen om je te helpen jouw tijd op bepaalde apps te beperken, en jouw schermtijddoelen instellen. Op jouw iPhone heb je hiervoor de functie Schermtijd. Deze functies zijn handig voor jouw eigen bewustwording. Wil je een stapje verder gaan? Demp dan je meldingen in Instellingen, of activeer de Niet-storenmodus.  

6.Gebruik een app om je te helpen.

Het klinkt tegenstrijdig, maar er zijn ook apps die je helpen je schermgedrag te verbeteren. Met One Sec duurt het langer om jouw social media apps te openen. Slim, want uit onderzoek blijkt dat als je iets langer moet wachten, jouw hersens minder interesse krijgen in de kortetermijnboost die scrollen je kan geven.  

Delen?

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Delen

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Populaire blogs

App-solutely essential: Expat survival kit for the Netherlands

Zo maak jij jouw telefoon kidsproof 

Het komt best wel vaak voor dat je jouw telefoon of tablet even aan je kids leent om ze te vermaken...

Bluetooth, wat is het en hoe zet je het aan?

Bluetooth is overal. Je maakt vrijwel zeker iedere dag gebruik van deze draadloze technologie...

Privacy en mobiele betalingen 

Mobiele betalingen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Apps en wallets zorgen ervoor dat we overal snel en eenvoudig kunnen betalen met onze telefoons..