5 tips voor het recyclen van je oude telefoon en sim

Wat doe jij met je oude telefoon als je een nieuwe hebt? Niet schrikken: uit een rapport van de Verenigde Naties blijkt dat slechts 17,4% van het elektronisch afval op correcte wijze wordt ingeleverd en hergebruikt. De meeste oude telefoons en simkaartjes belanden onder in een kast of nog erger: in de prullenbak. Zonde, want het ding zit vol waardevolle grondstoffen. Wij geven je tips hoe je jouw telefoon makkelijk recyclet.  

Verklein je voetafdruk

Je oude telefoon zit vol met waardevolle grondstoffen zoals goud, zilver, koper en platina. Zelfs als je telefoon beschadigd is. Door oude mobiele apparaten te recyclen, is het mogelijk om deze kostbare materialen te hergebruiken. Hierdoor neemt de noodzaak voor mijnbouwactiviteiten af en verkleinen we samen onze ecologische voetafdruk.  

Simkaartjes zijn klein, maar hebben net als telefoons een enorme impact op het milieu. Uit onderzoek van Harvard blijkt dat de chipindustrie ontzettend vervuilend is, vanwege het intensieve productieproces. Door na afschrijving de simkaart te recyclen, zet je een stap in de duurzame richting.  

5 tips voor efficiënt recyclen

  1. Maak gebruik van inleverprogramma’s – Veel telefoonproviders bieden een mogelijkheid om je oude telefoon en simkaart in te leveren. Ze zorgen er dan voor dat de apparaten op een milieuvriendelijke manier worden hergebruikt; 
  2. Persoonlijke gegevens verwijderen – Je telefoon recyclen is prachtig, maar verwijder wel voor het inleveren je persoonlijke gegevens. Maak een back-up van belangrijke bestanden, foto’s en contacten en voer vervolgens een fabrieksreset uit; 
  3. Batterij verwijderen – Als het mogelijk is, koppel dan de batterij los van de telefoon. De batterij bevat materialen die los van het apparaten gerecycled moeten worden; 
  4. E-waste inzamelingsdagen – Houd lokale evenementen en inzamelingsdagen voor e-waste in de gaten. Hier kan je eenvoudig je oude telefoon en simkaart inleveren, zodat het op duurzame hergebruikt kan worden; 
  5. Gebruik recyclepunten – Veel steden hebben speciale recyclepunten waar je elektronisch afval kan inleveren. Deze faciliteiten zorgen ervoor dat de telefoons en simkaarten correct verwerkt worden. Je vindt deze punten bij de grotere supermarkten, in bouwmarkten of bij de milieustraat.  

Uiteraard is het nog beter om zo lang mogelijk je telefoon te gebruiken. Mankeert er iets aan? Ga naar de telefoonwinkel of een repair shop en bekijk hoe je de levensduur van je telefoon kan verlengen. Gebruik een screenprotector en een stevig hoesje en zorg ervoor dat je regelmatig software-updates uitvoert, zodat je zo lang mogelijk geniet van een goede telefoon.  

Delen?

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Delen

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Populaire blogs

Met deze 5 tips wordt jouw telefoon een stuk sneller

Behoor jij tot de grote groep mensen die behoorlijk chagrijnig wordt van een trage telefoon?...

Met deze 6 apps fleuren al je planten deze lente op

Wat is end-to-end encryptie (en waarom is dit belangrijk voor jou?)

De wonderlijke wereld van end-to-end encryptie! Klinkt complex, is het niet. We vertellen je wat het is en waarom het belangrijk is voor je online veiligheid en hoe je het instelt.

New phone? This is how you transfer your contacts quickly