3 x educatieve apps voor dynamisch leren

Leren hoeft niet saai te zijn. Educatieve apps zijn een leuke aanvulling op traditioneel onderwijs en aantrekkelijk voor alle leeftijden. De juiste applicaties zorgen voor een dynamisch en uitdagend leerproces. En het mooie van alles: je kan de applicaties altijd en overal gebruiken. Onderweg, terwijl je op het strand ligt en misschien wel ter vervanging van je huiswerk. Met de volgende drie tips maak je het leren een stuk interessanter: 

1. Interactieve tips voor het leren

De appstore en playstore staan bomvol met duizenden educatieve applicaties, die het leren boeiender maken. Natuurlijk hebben we wat voorbeelden voor je verzameld, zodat je jouw kennis en vaardigheden naar een hoger niveau brengt: 

  • Nieuwe talen leren? – Met apps als Duolingo of Babbel worden leerlingen uitgedaagd een nieuwe taal onder de knie te krijgen. Interactieve lessen en enthousiasmerende modules zorgen voor een steile leercurve. Wat wil je nog meer?  
  • Wiskunde oefenen – Rekenen is voor veel kinderen een behoorlijke uitdaging. Het wordt vaak als een moeilijk vak ervaren, dus apps als Khan Academy of Squla zijn absoluut welkom. Download de kleurrijke en nuttige apps en ga direct aan de slag. 
  • Overige vakken – Aardrijkskunde leren doe je met Google Earth, scheikundige elementen leer je spelenderwijs kennen met Toca Lab en met Star Walk Kids verken je de nachtelijke hemel op spannende wijze.

2. Onderzoeken en informatie verzamelen

Het opzoeken van informatie gebeurt niet zo vaak meer in bibliotheken en encyclopedieën, maar vooral digitaal. Jouw smartphone maakt je leven makkelijker; of je nu informatie voor een schoolproject opzoekt of nieuwe wetenschappelijke onderzoeken raadpleegt. Met behulp van de volgende apps, vind je altijd de juiste informatie: 

  • Online bibliothekenGoogle Books, Project Gutenberg en Wikipedia worden veel gebruikt door studenten. Als er informatie wordt gebruikt in schoolprojecten dan is het wel belangrijk dat je weet hoe je moet omgaan met bronvermeldingen. Je kan natuurlijk niet zomaar kennis van een ander klakkeloos in je werkstukken opnemen. 
  • Up-to-date blijven – Voor kinderen is de wereld in beginsel nog erg klein, omdat ze vooral meekrijgen wat er in hun eigen omgeving gebeurt. Door actualiteitensites te volgen, blijven ze op de hoogte van wat er in de wereld gebeurt. Ook voor hoger onderwijs is dit een essentieel punt, want we werken en wonen steeds internationaler. Blijf op de hoogte met NU.nl, TIME (of TIME for kids) en Science News.  
     

3. Samenwerken en communicatie

En dan bereiken we eindelijk dat punt waar telefoons ooit voor zijn uitgevonden: communicatie. Smartphones zijn heel geschikt om in te zetten als communicatiemiddel onder studenten. Samenwerken gaat heel eenvoudig via Google Docs en een online klaslokaal via ClassDojo komt ook steeds vaker voor.  

Smartphonegebruik in de klas

Het gebruik van smartphones in de klas is een punt van discussie. Aan de ene kant kunnen ze je afleiden van je werkzaamheden, maar aan de andere kant bieden ze een wereld aan educatieve mogelijkheden. Met de juiste insteek en duidelijke regels kan de telefoon een krachtige assistent zijn. Het gaat erom dat je balans vindt tussen productief gebruik en eindeloos scrollen op social media. Studenten moeten op de smartphone verkregen informatie kritisch kunnen beoordelen, om te voorkomen dat er fouten worden gemaakt.  

Educatieve apps maken leren leuker, interactiever en efficiënter. Of het nu gaat om het oefenen van wiskunde, het leren van een nieuwe taal of het verzamelen van informatie voor een project: er is altijd wel een app die kan helpen. Uiteraard is het goed om kritisch te blijven en constant te beoordelen of de apps voldoen aan de vereisten van het onderwijs en de student. Door de technologie te omarmen is het mogelijk om kennis en vaardigheden te verbeteren, overal ter wereld.  

Delen?

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Delen

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Populaire blogs

Met deze 5 tips worden jouw Insta-stories snel populairder 

Laten we eerlijk zijn: we plaatsen geen stories op Instagram om onopgemerkt te blijven...

5 tips voor het recyclen van je oude telefoon en sim

Wat doe jij met je oude telefoon als je een nieuwe hebt? Niet schrikken: uit een rapport van de Verenigde Naties blijkt dat slechts 17,4% van het elektronisch afval op correcte wijze wordt ingeleverd en hergebruikt...

Apps die je helpen jouw goede voornemens waar te maken

Ja, we weten dat het nieuwe jaar al een tijdje is begonnen. Maar dat is juist een moment om het te hebben over goede voornemens...

Zo maak jij jouw telefoon kidsproof 

Het komt best wel vaak voor dat je jouw telefoon of tablet even aan je kids leent om ze te vermaken...