Micro, nano of dual simkaart? Dit zijn de verschillen

Zonder een simkaart kan je niet bellen, sms’en of mobiel internetten. Het magische plastic kaartje met daarin een kleine chip is er in allerlei soorten en maten, maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen een micro sim, e-sim, duo sim en dual sim? Wij zetten de verschillen voor je op een rij.

Subscriber Identity Module

De “sim” in simkaart staat voor Subscriber Identity Module. Dat is een chip met een uniek nummer die wordt gekoppeld aan jouw abonnement en telefoonnummer. Ook is het mogelijk om telefoonnummers en berichten op je sim op te slaan. Simkaartjes heb je in drie maten: de meest voorkomende mini simkaart is de grootste van de drie en heeft het meeste plastic. Micro is de tussenmaat, en nano is met 12,3 x 8,8 mm veruit de kleinste. Die is zo klein dat-ie makkelijk op je vingertop past.

Qua functionaliteit werken de simkaarten allemaal hetzelfde, alleen de grootte is verschillend. Simkaartjes zijn de afgelopen jaren namelijk steeds kleiner geworden omdat mobiele telefoons platter worden, en er meer ruimte nodig is voor andere onderdelen, zoals de batterij en camera.

E-sim: een digitale simkaart

De opvolger van de normale simkaart is de e-sim. Dit is een digitale simkaart die al is ingebouwd in je mobiele telefoon of tablet. Je hoeft dus geen plastic simkaart meer in je toestel te stoppen, maar download je elektronische sim op de ingebouwde chip in je toestel. E-sim wordt tegenwoordig nog niet veel gebruikt.

Duo sim: twee simkaarten

Met Duosim wordt niet een type simkaart bedoeld, maar dat je bij één abonnement twee simkaarten gebruikt met daarop hetzelfde telefoonnummer. Met andere woorden: je bent dus bereikbaar op twee verschillende telefoons met hetzelfde nummer. Dat is handig als je meerdere telefoons hebt, of een carkit in de auto gebruikt waarop je handsfree belt. Dat scheelt een hoop gehannes met wisselen. Maar let op: je kan met duosim maar met één telefoon tegelijk bellen.

Dual sim: twee simkaartjes in één telefoon

Met dual sim wordt bedoeld dat er twee verschillende simkaarten in je mobiele telefoon passen. Je telefoon moet dit wel ondersteunen. Dual sim is superhandig, omdat je op dezelfde telefoon bereikbaar bent op twee nummers. Heb je bijvoorbeeld ook een zakelijk nummer? Dan hoef je met dual sim niet continu van telefoon (en al die (draadloze) randapparatuur zoals opladers en koptelefoontjes) te wisselen.

Ook is dual sim handig als je Sim Only en Prepaid door elkaar wilt gebruiken op dezelfde telefoon, of als je vaak in het buitenland bent. In dat laatste geval kun je een lokaal simkaartje gebruiken om bijvoorbeeld goedkoop lokaal prepaid te internetten, zonder dat je je eigen simkaart uit je mobiel hoef te halen. Zo blijf je dus altijd bereikbaar tegen de allerlaagste kosten.

Delen?

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Delen

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Populaire blogs

Met deze 5 tips worden jouw Insta-stories snel populairder 

Laten we eerlijk zijn: we plaatsen geen stories op Instagram om onopgemerkt te blijven...

5 tips voor het recyclen van je oude telefoon en sim

Wat doe jij met je oude telefoon als je een nieuwe hebt? Niet schrikken: uit een rapport van de Verenigde Naties blijkt dat slechts 17,4% van het elektronisch afval op correcte wijze wordt ingeleverd en hergebruikt...

Apps die je helpen jouw goede voornemens waar te maken

Ja, we weten dat het nieuwe jaar al een tijdje is begonnen. Maar dat is juist een moment om het te hebben over goede voornemens...

Zo maak jij jouw telefoon kidsproof 

Het komt best wel vaak voor dat je jouw telefoon of tablet even aan je kids leent om ze te vermaken...