De verschillen tussen Android en iOS

Als je op zoek bent naar een nieuwe telefoon, is het soms lastig om te kiezen tussen al die modellen. Een belangrijke keuze die je moet maken, is of je voor iOS (Apple) of Android kiest. Maar wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste verschillen tussen deze besturingssystemen voor gebruikers? 

1. Interface

Als je kiest voor iOS, kom je op alle apparaten van Apple dezelfde strakke en minimalistische gebruikersinterface tegen. Deze interface staat bekend om zijn eenvoud en gebruiksgemak. Bij Android heb je meer aanpassingsmogelijkheden. Je kunt eigenlijk alles aanpassen; niet alleen widgets en app-pictogrammen maar je kunt zelfs aangepaste launchers installeren die het hele uiterlijk van de interface kunnen veranderen. Bij Android heb je door de verschillende fabrikanten weer een iets minder consistente gebruikerservaring, bij een telefoon van Samsung ziet alles er weer net anders uit dan bij Sony of Huawei. 

2. Beschikbaarheid van apps

De Apple App Store staat bekend om hun strenge goedkeuringsproces voor apps, waardoor de apps die je daar kunt vinden vaker veilig zijn en van goede kwaliteit. Sommige apps worden eerst uitgebracht op iOS voordat ze beschikbaar komen op Android. In de Google Play Store, waar je Android apps kunt vinden, staan weer meer verschillende apps. Android biedt gebruikers ook de mogelijkheid om apps van derden te installeren, wat zowel een voordeel (meer keuze) als een beveiligingsrisico (kans op malware) kan zijn. 

3. Integratie met andere apparaten

Met iOS heb je een naadloze integratie met andere Apple apparaten, zoals Macs, iPads, Apple Watch en Apple TV. Door deze integratie kun je handige functies als Handoff, AirDrop en Continuity gebruiken, wat jouw gebruikerservaring binnen het Apple ecosysteem prettiger maakt. Android is ontwikkeld door Google en integreert daardoor heel goed met Google diensten, zoals Gmail, Google Drive en Google Foto’s. Android-apparaten kunnen daarnaast ook prima werken met allerlei diensten en apparaten van derden, maar de ervaring is minder consistent dan bij Apple. 

4. Hardware

iOS wordt alleen maar gebruikt op Apple apparaten zoals iPhone, iPad en iPod Touch. Apple heeft daardoor heel veel controle over de software en de hardware van hun apparaten, en zorgt zo voor een hele consistente gebruikerservaring voor alle producten. Android is een open-source besturingssysteem dat door verschillende fabrikanten wordt gebruikt, waaronder bijvoorbeeld Samsung en Google. Dat biedt meer keuze in apparaten (hardware), en daardoor ook in design, specificaties én prijs. 

5. Updates

Ook met updates is er een verschil. De iOS-updates van Apple worden allemaal tegelijk uitgebracht voor alle ondersteunde apparaten. Daardoor hebben de meeste iOS-apparaten altijd de nieuwste functies en beveiligingsupdates. De updates van Android worden niet door één bedrijf uitgebracht, maar door alle fabrikanten apart. Daardoor zijn er voor sommige apparaten niet direct updates beschikbaar, en kan de gebruikerservaring behoorlijk verschillen per apparaat. 

Delen?

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Delen

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Populaire blogs

Met deze 5 tips wordt jouw telefoon een stuk sneller

Behoor jij tot de grote groep mensen die behoorlijk chagrijnig wordt van een trage telefoon?...

Met deze 6 apps fleuren al je planten deze lente op

Wat is end-to-end encryptie (en waarom is dit belangrijk voor jou?)

De wonderlijke wereld van end-to-end encryptie! Klinkt complex, is het niet. We vertellen je wat het is en waarom het belangrijk is voor je online veiligheid en hoe je het instelt.

New phone? This is how you transfer your contacts quickly