Bluetooth, wat is het en hoe zet je het aan?

Bluetooth is overal. Je maakt vrijwel zeker iedere dag gebruik van deze draadloze technologie. Want naast computers, telefoons, toetsenborden, koptelefoons en printers kan je tegenwoordig zelfs draadloos verbinden met sommige tandenborstels en koelkasten. Maar hoe werkt het eigenlijk, en wat zijn voor- en nadelen?

Hoe werkt bluetooth?

Bluetooth is een technologie die het via radiogolven mogelijk maakt om apparaten op korte afstand draadloos met elkaar te verbinden. Het gebruikt de frequentie die ook gebruikt worden voor babyfoons en afstandsbedieningen. Leuk detail voor zo’n wereldberoemde uitvinding: het is uitgevonden door een Nederlander die in de jaren negentig werkte voor het Zweedse Ericsson. 

Wat kan je met bluetooth?

Met bluetooth kan je maximaal acht apparaten met elkaar verbinden. Daarvoor moeten ze wel maximaal tien meter in elkaars bereik zijn én natuurlijk allebei bluetooth aan hebben staan. Het grote voordeel van bluetooth is dat je verschillende typen apparaten met elkaar kan verbinden, van laptops tot toetsenborden en van smartphones tot printers. Heel handig, want zo maakt het niet uit of jij een iPhone of Android hebt als je draadloos verbinding maakt met de speakers in je auto, of draadloos je vakantiekiekjes uit wil printen.

Voor- en nadelen

   Geen kabels. Met bluetooth is het niet meer nodig om ieder apparaat met kabels te verbinden. En dat scheelt niet alleen veel gehannes, maar ziet er ook nog eens een stuk mooier uit. Nadeel is dat die draadloze verbinding tussen apparaten wel wat vraagt van je batterij. Heb je lang bluetooth aan? Dan merk je dat zeker aan de batterijduur van je telefoon of tablet.

–  Meerdere apparaten. Je kan dus gewoon muziek blijven luisteren terwijl je een printje maakt. Nadeel is wel dat het kleine bereik ervoor kan zorgen dat de verbinding wegvalt of hapert. Op dat tuinfeestje kan de verbinding met jouw playlist dus zomaar wegvallen als je even naar de voordeur loopt.

   Veiligheid. Het bluetooth netwerk is relatief veilig, omdat apparaten dichtbij moeten zijn om te kunnen verbinden. Daardoor kan je goed inschatten of je verbinding wil maken met een apparaat, of deze wil weigeren.

Hoe zet je bluetooth aan?

Android:

1. Swipe omlaag vanaf de bovenkant van je scherm.

2. Klik op het bluetooth-icoontje.

3. Kies het apparaat waarmee je wilt verbinden.

Iphone:

1. Open instellingen.

2. Selecteer bluetooth.

3. Zet het schuifje op groen.

4. Kies het apparaat waarmee je wilt verbinden. 

Delen?

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Delen

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Populaire blogs

Everything you need to know about your pincode, pukcode and ICCID

Your PIN, PUK code and ICCID; all three have something to do with your SIM card. But what exactly are the differences between these three numbers and what do you actually need them for? In this blog, we take a closer look at these numbers and give you some useful tips.

Met deze 5 tips worden jouw Insta-stories snel populairder 

Laten we eerlijk zijn: we plaatsen geen stories op Instagram om onopgemerkt te blijven...

Altijd de beste deals in de Lebara Voordeelclub

Het leven is al duur genoeg. We vinden het niet alleen belangrijk dat je voordelig kan bellen, sms’en en internetten, maar ook leuke dingen kan blijven doen...

5 tips voor het recyclen van je oude telefoon en sim

Wat doe jij met je oude telefoon als je een nieuwe hebt? Niet schrikken: uit een rapport van de Verenigde Naties blijkt dat slechts 17,4% van het elektronisch afval op correcte wijze wordt ingeleverd en hergebruikt...