Refurbished of toch spiksplinternieuw? Dit zijn de voor- en nadelen

Het lijkt wel alsof er iedere maand een nieuwe telefoon op de markt komt. Leuk hoor, behalve dan het prijskaartje dat soms dik boven de duizend euro uitkomt. Refurbished telefoons zijn vaak net zo goed als nieuw, maar een stuk voordeliger. Check in deze blog de voor- en nadelen.

Wat is refurbished?

Refurbished betekent zeker niet zomaar tweedehands. Een refurbished telefoon is weliswaar eerder gebruikt, maar van binnen en buiten compleet gerenoveerd. Alle data is verwijderd en de apparatuur heeft een grondige schoonmaakbeurt gekregen. Was er iets kapot, zoals een scherm of batterij? Dan is dit onderdeel netjes vervangen.

Voordelen van refurbished

De prijs
Het grootste voordeel is wel duidelijk: de prijs. Vaak scheelt de keuze voor een refurbished telefoon wel honderden euro’s.

Het klimaat
Ook niet onbelangrijk: met de keuze voor refurbished draag je bij aan een betere wereld, omdat er minder grondstoffen nodig zijn en er minder CO2 wordt uitgestoten. Zo wordt er tot wel 70% minder uitgestoten als je kiest voor refurbished.

 Garantie
Je krijgt net als bij een nieuwe telefoon vaak 2 jaar garantie op een refurbished telefoon. Dat geeft meer zekerheid dan bij een tweedehands telefoon.

Geen BKR-registratie
Bij aanschaf van een nieuwe telefoon met abonnement zit je vast aan een BKR-registratie. Dit betekent dat je een lening aangaat en deze wordt geregistreerd, zodat je in de toekomst mogelijk geen nieuwe leningen kan afsluiten voor een nieuwe telefoon of bijvoorbeeld een leasecontract. Als je kiest voor een refurbished model, omzeil je deze registratie.

Nadelen van refurbished

Je weet weinig over de gebruiksgeschiedenis
Is de telefoon met zorg behandeld? Of heeft de vorige eigenaar de telefoon laten vallen, waardoor er interne schade is ontstaan? Vanzelfsprekend kan er bij een nieuwe telefoon ook iets kapot zijn gegaan tijdens het productieproces, maar bij refurbished is dat risico wel ietsje hoger.

Onbekende kwaliteit van onderdelen
Bij aanschaf van een nieuwe telefoon weet je zeker dat alle onderdelen origineel zijn. In een refurbished telefoon zijn misschien onderdelen gebruikt van mindere kwaliteit.

De accu kan sneller leeg zijn
De ene refurbished telefoon is de andere niet. De telefoon kan hooguit een paar dagen zijn gebruikt, maar misschien ook een paar maanden of langer. Omdat niet elke verkoper van refurbished producten de accu vervangt, kan de telefoon er top uitzien, maar misschien sneller leeglopen dan je verwacht.

Maak een weloverwogen keus

Als we de voor- en nadelen naast elkaar zetten, dan is het grootste voordeel van een spiksplinternieuwe telefoon dat je vrijwel zeker weet dat je één in perfecte staat hebt en er geen schade is ontstaan door een gebruiker voor jou. De nieuwste functies kan je altijd gebruiken, wat bij een refurbished smartphone niet altijd het geval is.

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn, want een nieuwe telefoon is duur. Daarbij is het belastend voor mens en milieu, vanwege het delven van grondstoffen en de uitstoot van CO2 tijdens het productieproces.

Kortom, jouw persoonlijke voorkeuren en behoeften zijn leidend. Wil je besparen en bijdragen aan een beter milieu? Of heb je een snelle, nieuwe telefoon nodig die voldoet aan de nieuwste technologieën?

Delen?

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Delen

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Populaire blogs

Everything you need to know about your pincode, pukcode and ICCID

Your PIN, PUK code and ICCID; all three have something to do with your SIM card. But what exactly are the differences between these three numbers and what do you actually need them for? In this blog, we take a closer look at these numbers and give you some useful tips.

Met deze 5 tips worden jouw Insta-stories snel populairder 

Laten we eerlijk zijn: we plaatsen geen stories op Instagram om onopgemerkt te blijven...

Altijd de beste deals in de Lebara Voordeelclub

Het leven is al duur genoeg. We vinden het niet alleen belangrijk dat je voordelig kan bellen, sms’en en internetten, maar ook leuke dingen kan blijven doen...

5 tips voor het recyclen van je oude telefoon en sim

Wat doe jij met je oude telefoon als je een nieuwe hebt? Niet schrikken: uit een rapport van de Verenigde Naties blijkt dat slechts 17,4% van het elektronisch afval op correcte wijze wordt ingeleverd en hergebruikt...