Met deze 6 tips bespaar jij eenvoudig op je dataverbruik

Likes, streams, memes, video’s, apps, updates: je verbruikt de hele dag nogal wat data op je telefoon. Als je niet op wifi zit, ga je misschien sneller door je databundel heen dan je zou willen. Bijvoorbeeld als je onderweg je favoriete serie checkt terwijl de wifi-verbinding ongemerkt uitvalt, of je telefoon op de achtergrond je apps aan het updaten is. Wij zetten zes tips op een rij hoe je eenvoudig mobiele data bespaart.

1. Zet automatisch synchroniseren uit

Automatische synchronisatie van iCloud of Google Photos is superhandig, maar verbruikt wel veel data. Je kan deze optie helemaal uitzetten, maar het is handiger om je telefoon in te stellen dat-ie alleen synchroniseert als je op wifi zit. Heb je een iPhone? Ga dan naar ‘Instellingen’, navigeer naar ‘Mobiel netwerk’ en schakel onderaan de optie ‘iCloud Drive’ uit. Op Android kies je in de instellingen van Google Photos in het menu ‘Back-up & synchronisatie’ hoeveel mobiele data je maximaal wilt gebruiken.

2. Schakel automatische updates uit

Het downloaden, synchroniseren en updaten van apps is een flinke dataslurper. Zelfs als je de hele dag je telefoon in je zak hebt, kan je alsnog veel data verbruiken omdat je telefoon op de achtergrond apps update of synchroniseert. Download en update apps daarom alleen als je op wifi zit. Op een iPhone stel je dit in via de instellingen van de App Store. Op Android doe je dit via de instellingen van de Google Play Store.

Zet in het menu ‘Software-update’ ook de automatische updates uit van je toestelsoftware. Dit staat meestal standaard ingesteld, maar gaat nogal eens mis. Op deze manier houd je zelf de controle over wanneer je grote software-updates downloadt.

3. Controleer het datagebruik van je apps

Houd goed in de gaten welke apps veel data verbruiken. Ga naar de mobiele data-instellingen van je telefoon, en check hoeveel data elke app gebruikt. Nog een tip: schakel voor bepaalde apps (zoals Netflix) het gebruik van mobiele data uit. Op die manier schakelt je telefoon niet automatisch over naar mobiele data als de wifi wegvalt tijdens het bingen.

4. Download content voor offline gebruik

Als je weet dat je een tijdje geen wifi hebt, is het slim om content van tevoren te downloaden. Veel apps ondersteunen deze functie. Ga je bijvoorbeeld op een roadtrip? Download dan als je wifi hebt alvast series, films, muziek en routekaarten, zodat je ze ook offline kan gebruiken. Zorg je er meteen voor dat je niet verdwaalt als je geen bereik hebt.

5. Gebruik Lite browsers

Populaire browsers zoals Firefox, Chrome, Safari en Edge hebben veel mogelijkheden, maar verbruiken ook veel data. Lite browser zoals Google Go, Brave en Opera Mini zijn een prima alternatief, en verbruiken tot wel 40% minder data tijdens het browsen. Ook handig: je batterij houdt het een stuk langer vol.

6. Schakel de ingebouwde dataspaarstand aan

Wist je dat de meeste smartphones een ingebouwde dataspaarstand hebben? Deze modus beperkt datagebruik op de achtergrond en vermindert de kwaliteit van afbeeldingen en video’s in apps zoals Whatsapp, e-mail en Instagram. Op je iPhone stel je dit in via ‘Instellingen’, ‘Mobiel netwerk’ en ‘Opties mobiele data’. Op Android vind je de instelling onder ‘Verbindingen’ en ‘Gegevensverbruik’.

Delen?

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Delen

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Populaire blogs

Everything you need to know about your pincode, pukcode and ICCID

Your PIN, PUK code and ICCID; all three have something to do with your SIM card. But what exactly are the differences between these three numbers and what do you actually need them for? In this blog, we take a closer look at these numbers and give you some useful tips.

Met deze 5 tips worden jouw Insta-stories snel populairder 

Laten we eerlijk zijn: we plaatsen geen stories op Instagram om onopgemerkt te blijven...

Altijd de beste deals in de Lebara Voordeelclub

Het leven is al duur genoeg. We vinden het niet alleen belangrijk dat je voordelig kan bellen, sms’en en internetten, maar ook leuke dingen kan blijven doen...

5 tips voor het recyclen van je oude telefoon en sim

Wat doe jij met je oude telefoon als je een nieuwe hebt? Niet schrikken: uit een rapport van de Verenigde Naties blijkt dat slechts 17,4% van het elektronisch afval op correcte wijze wordt ingeleverd en hergebruikt...