Alles over je pincode, pukcode en ICCID

Je pincode, pukcode en ICCID; alle drie hebben iets met jouw simkaartje te maken. Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen deze drie nummers en waarvoor heb je ze eigenlijk nodig? In dit blog gaan we dieper in op deze nummers en geven we je ook een aantal handige tips. 

Pincode

Een pincode spreekt waarschijnlijk wel voor zich. Je gebruikt deze code immers iedere keer bij het aanzetten van je mobiele telefoon. De pincode dient als vergrendeling van jouw simkaart en zorgt ervoor dat jouw simkaart niet misbruikt kan worden. Wanneer je je telefoon inschakelt, krijg je automatisch de melding dat de simkaart vergrendeld is en dat je deze kunt ontgrendelen door je pincode in te voeren. Verwar deze pincode niet met de toegangscode van je telefoon zelf. Deze toegangscode dien je ook in te voeren bij het inschakelen van je telefoon, maar vaak ook bij het ontgrendelen van je telefoon. Deze code dient voor het ontgrendelen van je telefoon zelf en dus niet voor het ontgrendelen van je simkaart.  

Jouw pincode personaliseren

Zorg ervoor dat je je pincode altijd personaliseert. De code is standaard meestal 0000 en dit is niet erg veilig om zo ingesteld te laten staan. Je kunt de pincode van jouw simkaart op de volgende manier wijzigen: 

Iphone: 

 1. Ga naar ‘instellingen’ 
 2. Kies voor de optie ‘telefoon’  
 3. Kies voor ‘simpincode’  
 4. Kies voor ‘wijzig pincode’ 
 5. Voer nu je oude pincode in en vervolgens 2x de gewenste nieuwe pincode 


Android: 

 1. Ga naar ‘instellingen’ 
 2. Kies voor ‘beveiliging en locatie’ 
 3. Kies voor ‘geavanceerd’ 
 4. Kies voor ‘simkaart vergrendeling’ 
 5. Kies voor ‘pincode simkaart wijzigen’ 
 6. Voer nu je oude pincode in en vervolgens 2x de gewenste nieuwe pincode 

Pukcode

Een pukcode is eigenlijk de code ‘boven’ de pincode. Iets vergeten is menselijk, zo kan het ook gebeuren dat je je pincode (even) niet meer weet. In dit geval kun je drie keer proberen de juiste pincode in te voeren. Lukt dit na drie keer proberen nog niet? Dan zal jouw simkaart geblokkeerd worden.

Om deze blokkade op je simkaart op te heffen, heb je vervolgens de pukcode nodig. Deze pukcode ontvang je meestal samen met je simkaart en dien je dus altijd goed te bewarenNa het invoeren van de pukcode wordt jouw simkaartje weer gedeblokkeerd en kun je vervolgens je pincode opnieuw instellen.

Ben je naast je pincode ook je pukcode kwijt? Dat is natuurlijk dubbel pech! Je kunt je pukcode ook altijd opvragen bij onze klantenservice 

Nog een andere code: de ICCID

ICCID is een Engelstalige afkorting, die staat voor ‘Integrated Circuit Card ID’. ICCID wordt in Nederland ook wel ‘simkaartnummer’ genoemd. Dit is een langer nummer dan een pincode of pukcode en kun je vinden op de achterkant van jouw simkaart (zie voorbeeld hieronder). Dit is als het ware het unieke, identificerende nummer van jouw simkaart. Dit nummer heb je onder andere nodig wanneer je de simkaart wil activeren, nadat je een nieuwe simkaart hebt ontvangen.

Heb jij een iPhone? Dan is het ook mogelijk om het ICCID te vinden zonder het simkaartje uit je telefoon te halen. Je kunt jouw simkaartnummer op een iPhone opvragen door deze stappen te volgen: 

 1. Ga naar ‘instellingen’ 
 2. Kies voor de optie ‘algemeen’ 
 3. Kies voor ‘info’ 
 4. Nu wordt jouw simkaartnummer getoond


Op android toestellen is dit helaas niet mogelijk. 

Delen?

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Delen

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Populaire blogs

Everything you need to know about your pincode, pukcode and ICCID

Your PIN, PUK code and ICCID; all three have something to do with your SIM card. But what exactly are the differences between these three numbers and what do you actually need them for? In this blog, we take a closer look at these numbers and give you some useful tips.

Met deze 5 tips worden jouw Insta-stories snel populairder 

Laten we eerlijk zijn: we plaatsen geen stories op Instagram om onopgemerkt te blijven...

Altijd de beste deals in de Lebara Voordeelclub

Het leven is al duur genoeg. We vinden het niet alleen belangrijk dat je voordelig kan bellen, sms’en en internetten, maar ook leuke dingen kan blijven doen...

5 tips voor het recyclen van je oude telefoon en sim

Wat doe jij met je oude telefoon als je een nieuwe hebt? Niet schrikken: uit een rapport van de Verenigde Naties blijkt dat slechts 17,4% van het elektronisch afval op correcte wijze wordt ingeleverd en hergebruikt...